Uppdaterad: 02/01/2024

Vad är WordPress?

WordPress är världens mest populära CMS för att skapa och hantera webbplatser.

WordPress är ett kraftfullt innehållshanteringssystem (CMS - Content Management System) med öppen källkod  som gör det enklare än någonsin att skapa och hantera webbplatser.

Med WordPress kan du enkelt skapa och hantera webbplatser, publicera inlägg och sidor och anpassa din webbplats för att möta dina unika behov.

WordPress är världens mest populära val för att skapa och hantera webbplatser, vilket gör det till ett idealiskt val för alla från bloggare och småföretag till stora företag.

Hur fungerar WordPress?

WordPress är ett gratis och baserat på PHP och MySQL. Det är det mest populära bloggsystemet som används på webben och driver över 33% av alla webbplatser.

WordPress är utformat för att göra det enkelt för användare att skapa och hantera sina egna webbplatser utan att behöva ha någon teknisk kunskap.

Det är också mycket anpassningsbart, så att användarna kan skapa och redigera anpassade teman och plugins för att utöka funktionaliteten på sina webbplatser.

Vad är ett WordPress-tema?

Ett WordPress-tema är en samling filer som arbetar tillsammans för att definiera designen och funktionaliteten hos en WordPress-webbplats.

Teman styr webbplatsens övergripande utseende, inklusive layout, färger och stilar. De definierar också vilket innehåll som visas på webbplatsen, till exempel inlägg, sidor och widgets. WordPress teman kan anpassas för att möta behoven hos någon webbplats.

Vad är ett WordPress-plugin?

Ett WordPress-plugin eller s.k. tillägg är ett program som lägger till ytterligare funktionalitet till en WordPress-webbplats. Plugins är skrivna i PHP programmeringsspråk och integreras sömlöst med WordPress.

De kan utöka funktionaliteten hos en WordPress-webbplats genom att lägga till funktioner som kontaktformulär, betalningsgateways, bildgallerier etc. Plugins kan också göra det lättare att anpassa en WordPress-webbplats till de önskemål man har.

Varför är WordPress världens populäraste CMS?

WordPress är världens största CMS och driver över en tredjedel av alla webbplatser och det är inte konstigt varför den blivit populärast. Nedan listar vi varför.

  1. Det är gratis och har en öppen källkod.
  2. Det är enkelt att använda och att arbeta med.
  3. WordPress har inga begränsningar.
  4. Enkelt att arbeta med SEO och få sin webbplats att dominera sökresultaten.
  5. Man har full kontroll på sin webbplats.
  6. Bloggandet är med hästlängder det bästa jämfört med konkurrenterna.
  7. Det är lätt att lära sig.

Ett sylvasst CMS för SEO

WordPress är ett sylvasst CMS när det kommer till att arbeta med SEO. Med hjälp av ett SEO plugin som talar om vad man behöver göra för att förbättra sin webbplats har man en stabil grund till att dominera sökresultaten i Google eller liknande.

Att tänka på

Det finns en rad olika innehållshanteringssystem som Wix, Squarespace, Webflow, Shopify, Drupal, Joomla och Magento m.m. Vissa är gratis och andra inte.

En viktig sak att tänka på är användarvänligheten, utvecklingsmöjligheterna och framförallt prestanda.

Det är viktigt att en webbplats laddas snabbt på alla enheter något som kan bli ett problem om man använder sig av ett CMS som inte är blixtsnabbt.

Givetvis kan WordPress också brista i laddningstider men det är oftast p.g.a. att man utvecklat webbplatsen med bristande kunskap.

Hur kommer jag igång med WordPress?

Att komma igång med WordPress är busenkelt! Genom ett webbhotellavtal som tillåter "one-klick installer" av WordPress är du bara ett knapptryck ifrån att påbörja din resa med WordPress. Lär mer i den här artikeln för att ta reda på hur du kan komma igång med WordPress

Säg hej
cross