Uppdaterad: 03/17/2023

Hur kommer jag igång med WordPress?

Det går att installera WordPress på olika sätta. Lokalt, manuellt eller genom one-klick install. Det lättaste är en funktion som kallas för one-klick install som många webbhotell erbjuder.

Genom att teckna en domän och ett webbhotellavtal som har denna funktionen är det bara att klicka på att installera WordPress och följa guiderna så har du en WordPress webbplats färdig att arbeta med inom några minuter. I denna artikeln får du reda på hur du kommer igång med WordPress och vad som är bra att tänka på.

Domän och webbhotell

Till att börja med så väljer man ett webbhotell man tycker låter bra. Det som är viktigt att tänka på utöver pris och funktion är service. Många utav dom billigare alternativen brukar ha långa väntetider både på telefon, mail och chatfunktion. Efter att ha valt ett webbhotell brukar man välja domännamn genom webbhotellet. Det går förstås att ha domän och webbhotell på separata tjänster.

Det som också kan vara värt att tänka på är hur snabbt webbhotellet är, lagras filerna i Sverige eller annat land, hur ser det ut med backup och återställning, virusskydd och andra säkerhetsfunktioner, vart kommer elen ifrån för att driva servrarna m.m. På Drakfjell har vi valt att köra med ett av Sveriges bästa webbhotell av många olika anledningar.

Tema eller sidbyggare för WordPress

När man gör en installation av WordPress så läggs den in med standardinställningarna. Det går att arbeta med webbplatsen direkt om man vill men utseendet kring kan kännas lite tråkigt och "spartanskt". Därför brukar man välja ett tema, sidbyggare eller kombination av dom båda för att kunna anpassa sin webbplats som man vill att den ska se ut.

WordPress-tema

Det finns en uppsjö med WordPress teman som du kan välja direkt i WordPress gränsnitt som är gratis. Om du istället vill ha något som är anpassat för din webbplats kanske du kan hitta något på t.ex. Envatoelement eller Themeforest. Sen har vi dom mer populära teman som Hello Elementor eller GeneratePress som brukar kombineras med sidbyggare.

Sidbyggare för WordPress

I vissa fall brukar man kombinera WordPress-teman med sidbyggare för att kunna anpassa som man vill och i vissa fall används enbart sidbyggare. En sidbyggare är ett verktyg där man man använder sig av olika byggmoduler som har drag och släpp funktion m.m. Populära sidbyggarverktyg är Divi, Elementor, Beaver Builder och Oxygen m.m.

Underhåll av webbplats

Det är viktigt att en webbplats hålls uppdaterad för att inte orsaka problem med intrång, funktionalitet eller designproblem. WordPress har ett eget system för att tillåta automatiska uppdateringar av plugins men core-uppdateringar får man göra manuellt om man inte har ett plugin som hanterar den biten också. Dock medför det en viss risk för automatiska uppdateringar då tekniska problem kan uppstå. Därför är det alltid bäst att uppdatera manuellt för se till så att allt lirar som det ska.

Backup och återställning

Webbhotell brukar som regel ha backup-system och om något skulle gå åt pipan är det bara att återställa webbplatsen till en tidigare tidpunkt. Annars finns det tillägg som t.ex. Updraft Plus som är ett populärt backup plugin man ställer in vad den ska spara och hur ofta den ska genomföra det.

WordPress och SEO

WordPress är oslagbart när det kommer till sökmotoroptimering (SEO). Med hjälp av ett SEO-plugin kan du få de insikter som krävs för att dominera Google och andra sökmotorresultat. Här kan du läsa mer om hur du kommer igång med SEO i WordPress.

WordPress och laddningshastighet

En viktig sak att tänka på är laddningshastighet därför är det viktigt att bygga webbplatser på rätt sätt och optimera bilder som laddas upp. Filmer bör länkas från streamingtjänster som t.ex. YouTube eller Vimeo. Med hjälp av Googles egna mätverktyg kan man analysera webbsidors prestanda på mobila och stationära enheter.

Vanliga frågor och svar

Nedan listar vi några vanliga frågor och svar.

Vilken sidbyggare är bäst?

När behöver jag kombinera tema och en sidbyggare?

Vad gör jag om min webbplats kraschar?

Vad är SEO?

Säg hej
cross