Domän och webbhotell
Till att börja med så väljer man ett webbhotell man tycker låter bra. Det som är viktigt att tänka på utöver pris och funktion är service. Många utav dom billigare alternativen brukar ha långa väntetider både på telefon, mail och chatfunktion. Efter att ha valt ett webbhotell brukar man välja domännamn genom webbhotellet. Det går förstås att ha domän och webbhotell på separata tjänster.
Det som också kan vara värt att tänka på är hur snabbt webbhotellet är, lagras filerna i Sverige eller annat land, hur ser det ut med backup och återställning, virusskydd och andra säkerhetsfunktioner, vart kommer elen ifrån för att driva servrarna m.m. På Drakfjell har vi valt att köra med ett av Sveriges bästa webbhotell av många olika anledningar.
Tema eller sidbyggare för WordPress
När man gör en installation av WordPress så läggs den in med standardinställningarna. Det går att arbeta med webbplatsen direkt om man vill men utseendet kring kan kännas lite tråkigt och "spartanskt". Därför brukar man välja ett tema, sidbyggare eller kombination av dom båda för att kunna anpassa sin webbplats som man vill att den ska se ut.
WordPress-tema
Det finns en uppsjö med WordPress teman som du kan välja direkt i WordPress gränsnitt som är gratis. Om du istället vill ha något som är anpassat för din webbplats kanske du kan hitta något på t.ex. Envatoelement eller Themeforest. Sen har vi dom mer populära teman som Hello Elementor eller GeneratePress som brukar kombineras med sidbyggare.
Sidbyggare för WordPress
I vissa fall brukar man kombinera WordPress-teman med sidbyggare för att kunna anpassa som man vill och i vissa fall används enbart sidbyggare. En sidbyggare är ett verktyg där man man använder sig av olika byggmoduler som har drag och släpp funktion m.m. Populära sidbyggarverktyg är Divi, Elementor, Beaver Builder och Oxygen m.m.
Underhåll av webbplats
Det är viktigt att en webbplats hålls uppdaterad för att inte orsaka problem med intrång, funktionalitet eller designproblem. WordPress har ett eget system för att tillåta automatiska uppdateringar av plugins men core-uppdateringar får man göra manuellt om man inte har ett plugin som hanterar den biten också. Dock medför det en viss risk för automatiska uppdateringar då tekniska problem kan uppstå. Därför är det alltid bäst att uppdatera manuellt för se till så att allt lirar som det ska.
Backup och återställning
Webbhotell brukar som regel ha backup-system och om något skulle gå åt pipan är det bara att återställa webbplatsen till en tidigare tidpunkt. Annars finns det tillägg som t.ex. Updraft Plus som är ett populärt backup plugin man ställer in vad den ska spara och hur ofta den ska genomföra det.
WordPress och SEO
WordPress är oslagbart när det kommer till sökmotoroptimering (SEO). Med hjälp av ett SEO-plugin kan du få de insikter som krävs för att dominera Google och andra sökmotorresultat. Här kan du läsa mer om hur du kommer igång med SEO i WordPress.
WordPress och laddningshastighet
En viktig sak att tänka på är laddningshastighet därför är det viktigt att bygga webbplatser på rätt sätt och optimera bilder som laddas upp. Filmer bör länkas från streamingtjänster som t.ex. YouTube eller Vimeo. Med hjälp av Googles egna mätverktyg kan man analysera webbsidors prestanda på mobila och stationära enheter.
Vanliga frågor och svar
Nedan listar vi några vanliga frågor och svar.
Vilken sidbyggare är bäst?
Det finns många åsikter kring vilken sidbyggare som är bäst för WordPress. Det alla kan hålla med om är att användarvänlighet är viktigt för att snabbt kunna åstadkomma det man vill. En annan viktig aspekt är snabba laddningstider där vissa byggare brister i att skriva ren kod för de moduler man lägger till.
14 Fastest WordPress Page Builders Compared (Backed By Data)
10 Best WordPress Page Builders Reviewed and Thoroughly Tested
När behöver jag kombinera tema och en sidbyggare?
Om man enbart använder ett tema så är man låst till dess uppbyggnad. Vissa teman tillåter sig kombineras med sidbyggare för att kunna anpassa sin webbplats som man vill.
Vad gör jag om min webbplats kraschar?
Först skickas ett meddelande till den mailadress som står registrerad som administratör till webbplatsen om att sidan råkat ut för ett tekniskt problem och varför. En felsökningslänk genereras så att man kan komma åt webbplatsen och åtgärda problemen. Oftast brukar det vara ett kompabilitetsproblem mellan teman och plugins.
SEO står för Search Engine Optimization som översätts tills sökmotoroptimering. SEO handlar om att optimera en webbsida för att den ska komma högre upp i sökresultaten. Här kan du läsa mer om SEO.